Naar de Eleos website
ambulante zorg deeltijdbehandeling preventie & dienstverlening
 

Wat is boulimia

Boulimia nervosa betekent letterlijk 'eten als een os door psychische oorzaak'. Als je boulimia hebt, heb je regelmatig last van eetbuien. Tijdens zo’n eetbui heb je het gevoel dat je geen controle meer over jezelf hebt. Na het vele eten voel je je schuldig en dik en probeer je zo snel mogelijk het voedsel weer kwijt te raken.

Ontevreden
Dit doe je bijvoorbeeld door over te geven, te vasten, extra veel te sporten en bewegen of door laxeer- of plaspillen te slikken. Mensen met boulimia zijn vaak niet tevreden met hun lichaam. Het kan zo zijn dat je eerst anorexia hebt en daarna boulimia ontwikkelt. Dit gebeurt als je de controle over je eetpatroon verliest en af en toe enorm veel gaat eten.

Schaamte
Als je boulimia hebt, kun je je erg minderwaardig en onzeker voelen. Je schaamt je voor je eetbuien, maar weet tegelijk niet hoe je het kunt veranderen. Door je onzekerheid kun je je heel eenzaam voelen omdat je je niet meer goed voelt tussen anderen. Je vind jezelf niet de moeite waard of wilt op alle mogelijke manieren eten vermijden.

Verbergen
Je bent niet trots op je vreetbuien, dus probeert ze thuis, maar ook op school zo goed mogelijk te verbergen. Op school lukt dat nog wel, thuis is het een stuk lastiger. Je ouders hebben het snel door als je veel eet of juist veel beweegt om het eten er weer af te krijgen.

Eenzaam
We zien vaak dat jongeren zich daarom afsluiten van hun omgeving en minder delen met hun ouders of vrienden. Hierdoor kun je je heel eenzaam gaan voelen of schuldig omdat je liegt. Dit kan weer een reden zijn om veel te gaan eten. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht waar je alleen moeilijk uit kunt komen. 

 

Hoe kan Eleos mij helpen? 

De gesprekken met de hulpverlener van Eleos gaan over jouw boulimia, over hoe jij tegen jezelf aankijkt en hoe je graag zou willen dat je leven er wel uitziet. Samen werken we er naartoe dat jij beter met je eetbuien om kunt gaan. Als je weet wanneer je eetbuien krijgt (bijvoorbeeld als je gestresst bent of niet lekker in je vel zit), kun jij je er ook beter tegen beschermen.

Hetzelfde geldt voor je zelfbeeld. Als jij leert tevreden te zijn met jezelf, is de kans dat jij weer last krijgt van boulimia kleiner. Uiteindelijk werken we eraan dat je leven niet alleen maar gaat over eten, maar dat eten een onderdeel wordt van je leven. En dat je de rest van je tijd kunt steken in vrienden, familie, hobby’s enz.