Naar de Eleos website
ambulante zorg deeltijdbehandeling preventie & dienstverlening
 

Ervaringsverhaal Matthias

Matthias (14 jaar) vindt het lastig om vrienden te maken. In de pauzes hebben zijn klasgenoten vaak veel lol met elkaar. Hij staat er bij, maar weet niet wat hij dan moet zeggen.  Hij voelt zich vaak heel anders dan de rest, alsof niemand hem begrijpt. Soms maken zijn klasgenoten grappen, die hij niet snapt. Dan lacht hij wel heel hard mee, want hij wil niet laten merken dat hij anders is dan de rest.

Binnenkort moet Matthias op kamp met zijn klas. Hij ziet er enorm tegenop. Hij weet niet wat ze dan gaan doen en wat er van hem verwacht wordt. En het is allemaal anders dan anders. Daar heeft hij een hekel aan en hij wordt er heel onrustig van.

Als Matthias thuiskomt voelt hij zich vaak heel eenzaam en alleen. Gamen helpt hem om zich minder rot te voelen. Hij heeft daar vaak veel ruzie over met zijn ouders. Die vinden dat hij meer voor school zou moeten doen. Dat kan hem zo kwaad maken. Hij gaat dan schreeuwen en met deuren slaan. Niemand is er die hem begrijpt!

Maar sinds kort gaat hij naar Eleos. Hier heeft hij gesprekken over zijn autisme, want dat is waarom Matthias mensen niet altijd begrijpt, en zij hem ook niet. Door de gesprekken snapt hij beter waarom hij anders is dan anderen, waarom hij niet zo goed kan tegen veranderingen. De ouders van Matthias gaan ook soms mee naar de gesprekken. Zij leren hoe ze goed met zijn autisme om kunnen gaan. Dit kan bijvoorbeeld door duidelijke regels te stellen en een bepaalde volgorde aan te houden in de dag. De sfeer is thuis nu al een stuk beter. Volgende week zal Matthias met zijn behandelaar ook bespreken hoe het kamp leuker voor hem kan zijn. Daar kijkt hij erg naar uit!