Naar de Eleos website
ambulante zorg deeltijdbehandeling preventie & dienstverlening
 

Thuis is het bij mij niet veilig

De meeste ouders hebben wel eens ruzie. Ze zijn het niet met elkaar eens, of ze hebben elkaar verkeerd begrepen. Ze gaan bijvoorbeeld harder praten of schelden en gebruiken gebaren om hun woorden duidelijker te maken.

Machteloos
Het is niet prettig om je ouders tegen elkaar te horen schreeuwen en het is al helemaal niet leuk als er ook wordt geslagen. Dat kan je bang maken. Het zou fijn zijn als je zelf wat aan de situatie kon doen, maar dat lukt meestal niet. Hierdoor kun jij je machteloos of schuldig voelen.

Stoppen
Misschien probeer je het ruziemaken te stoppen en spring je er af en toe tussen om de klappen op te vangen. Of ga je naar buiten om maar niets te hoeven horen en zien? Iedereen heeft zijn eigen manier om met deze spanning en ruzie in huis om te gaan.

Geweld
Soms blijft het niet bij schreeuwen, maar wordt er ook geslagen. Maar niet alleen als er geslagen wordt, spreek je van geweld. Ook als iemand steeds dreigt je pijn te doen (maar dit niet doet), je dingen laat doen die je niet wilt (bijvoorbeeld op seksueel gebied), of je vaak pijn doet en vernedert met woorden, heet dit geweld.

Invloed
Geweld tegen jou of je omgeving heeft bijna altijd invloed op je. Je hebt het gevoel dat je steeds op je hoede moet zijn. Ook kun je twijfelen aan je eigen gevoelens en gedachten. Veel mensen gaan ook dingen wel of juist niet doen om ruzie te voorkomen.

Onschuldig
Maken je ouders vaak ruzie of gebruiken ze geweld tegen elkaar? Dan is het belangrijk om te weten dat jij als hun kind nooit de schuldige bent. Soms lijkt het misschien zo dat jij schuldig bent (omdat ze bijvoorbeeld ruzie krijgen om jou). Maar ouders mogen nooit geweld gebruiken. Ook als je kind of jongere bent kun je de controle over jezelf kwijt raken en geweld gebruiken. Het kan je bang maken als je dit bij jezelf merkt. Ook dan is het goed om hulp te zoeken.

 

Wat kun je doen?

Het allerbelangrijkste is dat je er met anderen over praat. Zoek iemand die je vertrouwt en vertel je ‘geheim’. De eerste keer is dat vaak moeilijk en voelt het misschien als verraad, maar het is juist heel dapper! Het lucht vaak op om moeilijke dingen met iemand te delen. Soms kun je ook beter gaan begrijpen wat er bij jou thuis aan de hand is.

Als je door al dit geweld niet lekker in je vel zit, kun je ook bij Eleos terecht. Met een hulpverlener kun je bespreken wat al die ruzie en het geweld met jou doet. Dan gaat het even niet over hoe je ouders geholpen kunnen worden, maar over hoe jij er het beste mee om kunt gaan.

Tips
Als je te maken hebt met geweld, zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Op deze pagina lees je een aantal tips.

Websites