Naar de Eleos website
ambulante zorg deeltijdbehandeling preventie & dienstverlening
 

Ben jij een Brus?

Heb jij een broer of zus met die de rest van zijn/haar leven een lichamelijke of geestelijke beperking heeft? Dan ben jij een brus. Brus bestaat uit de woorden broer en zus. Als je een brus bent, kom je uit een gezin waar het thuis anders gaat dan bij de meeste gezinnen. Jouw broer of zus heeft door de beperking meer tijd en aandacht nodig heeft van je ouders. Ook moet jij soms extra geduld hebben met je broer of zus.

Anders dan bij anderen
Het is niet altijd even makkelijk om een brus te zijn. Misschien schaam je je wel eens voor het gedrag van je broer of zus. Of word je er gek van dat zij altijd alle aandacht krijgen van je ouders en omgeving, en dat jij er een beetje bij hangt voor je gevoel.

Thuis spelen
Andere kinderen uit je klas kunnen altijd een vriendje mee naar huis nemen om te spelen. Jij kan dit niet, omdat je rekening moet houden met je broer of zus. Dat is soms best lastig. Ging het bij jou thuis maar net als bij anderen. Tegelijk houd je waarschijnlijk heel veel van je broer of zus. Alleen soms…Zulke gedachten kunnen je misschien best wel eens in de war maken.

 

Hoe kan Eleos mij helpen?

Hoewel je niets aan de ziekte van je broer of zus kan veranderen, is het wel belangrijk om met mensen te praten over hoe jij je voelt. Dit kan zijn met je ouders of je leraar op school maar je kunt er ook vrienden op school over vertellen.
Er zijn meer kinderen die net als jij brus zijn. Voor jullie 
organiseert Eleos af en toe een brussendag. Houd daarvoor de website van Eleos in de gaten. Samen met andere brussen praat je erover hoe het is om brus te zijn. Maar je gaat ook samen leuke dingen doen. Per dag verschilt het een beetje hoe dit eruit ziet.

Als je broer of zus in behandeling is bij Eleos, kun je ook betrokken worden bij de gesprekken. Dit is dan meestal samen met je ouders. Dan leren jullie hoe je als gezin het beste voor elkaar kunt zorgen.

Website