Naar de Eleos website
ambulante zorg deeltijdbehandeling preventie & dienstverlening
 

Wat is dwang?

Dwang betekent dat je de neiging hebt om dingen te doen, te denken of te zeggen die eigenlijk niet hoeven, maar wat voor je gevoel toch perse moet. We noemen dat dwanghandelingen of dwanggedachten. Je weet wel dat het niet hoeft, maar je kunt dit gedrag toch niet goed kunt stoppen. Dit kan zijn omdat je anders geen ‘goed gevoel’ hebt of omdat je bang bent dat als je de dwanghandeling niet uitvoert, er iets ergs gebeuren zal.

Dwangmatig dingen doen
Het kan bijvoorbeeld zijn dat je twintig keer per dag je handen wast, bepaalde dingen moet aanraken of dat je heel erg veel dingen controleert voordat je naar bed gaat en daar veel tijd mee kwijt bent. Ook kan het zijn dat je dingen moet tellen, moet herhalen of moet rechtzetten. Soms heb je last van gedachten in je hoofd die je niet wilt, maar waar je toch telkens aan moet denken.

Dwang beheerst mijn leven
Meestal zijn het jongeren die alles heel graag goed willen doen die een dwangstoornis krijgen. Dwang ontstaat meestal geleidelijk. Het begint met een kleine dwanghandeling of dwanggedachte, maar het breidt zich steeds verder uit. Er zijn jongeren van wie hun hele leven beheerst wordt door dwang, waardoor ze bijvoorbeeld niet meer aan hun huiswerk toekomen, niet goed meer slapen of zelfs niet meer naar school kunnen.

Onbegrepen
De mensen in de omgeving van de jongere die last heeft van dwang, begrijpen vaak niet goed wat er aan de hand is. Jongeren met dwang kunnen zich hierdoor alleen en onbegrepen voelen. Ze begrijpen hun eigen dwang meestal ook niet. Je kunt je hierdoor somber en verdrietig gaan voelen.

Hoe kan Eleos mij helpen?

Veel jongeren vinden het lastig om de stap naar Eleos te maken. Dat is wel begrijpelijk, maar niet nodig. Ongeveer 1 op de 150 mensen heeft last van een dwangstoornis. Het is dapper als je gaat werken aan het verminderen van je dwang, want zonder behandeling is er de kans dat de dwang zich steeds verder uitbreidt.

Stap voor stap
Veel jongeren vinden het fijn dat een hulpverlener hen begrijpt en dat er iets te doen is aan hun dwang. Je gaat de dwangstoornis beter snappen en ook ga je begrijpen hoe de dwang kan verminderen. Het werken aan het verminderen van dwang is een hele klus. Je moet je er echt voor inzetten en ook oefenen met dingen waar je juist bang voor bent. Je therapeut zal steeds met jou kijken wat je aankunt, zodat het je gaat lukken. Als door de therapie de dwang vermindert, is dat een mooie beloning voor je inzet. Je zult merken dat je vrolijker wordt en meer energie hebt voor andere dingen in het leven. Want er gaat minder van je energie naar de dwanghandelingen of dwanggedachten. Doordat dingen weer lukken, zal je zelfvertrouwen toenemen.

Voorkomen dat het terugkomt
Aan het einde van de behandeling leer je hoe je kunt proberen te voorkomen dat de dwang terugkomt. Daarna neem je afscheid en waarschijnlijk ben je dan blij dat je aan de behandeling bent begonnen, omdat je er sterker door bent geworden!

Websites