Naar de Eleos website
ambulante zorg deeltijdbehandeling preventie & dienstverlening
 

Ouders met psychische problemen (KOPP) 

Misschien denk je wel dat je enige bent met een psychisch zieke ouder. Maar dat is niet waar!
38% van alle kinderen in Nederland heeft een ouder met een psychisch probleem, zo blijkt uit onderzoek. Dan is er ook nog een groep kinderen met een ouder die wel psychische problemen heeft, maar daarvoor geen hulp wil zoeken. Omdat mensen niet zo snel praten over psychische problemen, lijkt het misschien alsof er niemand last van heeft.

Anders dan bij anderen
Vergelijk jij jouw ouders wel eens met die van je vrienden of vriendinnen? Dan zie je opeens de verschillen. En misschien schaam jij je daardoor wel eens voor je vader of moeder, bijvoorbeeld door iets dat ze doen, zeggen of hoe ze eruit zien.

Verbergen
Het kan zijn dat je daarom hard je best doet om die verschillen te verbergen: je nodigt geen vrienden thuis uit, probeert moeilijke vragen te ontwijken en verzint smoesjes. Maar waarom eigenlijk? Het ligt niet aan jou dat het bij jou thuis anders is. Andere mensen begrijpen dat pas als je ze vertelt wat er aan de hand is. Dat kan veel moeilijke situaties voorkomen.

 

Wat kan mij helpen?

Ken je dat, die dubbele gevoelens richting je ouders? Het ene moment ben je erg boos, het volgende moment superverdrietig. Hoe kun je bang zijn voor iemand, en vaak boos, maar tóch van hem of haar houden?

Er is een verschil tussen iemands gedrag (waar je flink van kunt balen) en ‘de rest’ van iemand, iemand als persoon (waar je van kunt houden, omdat het toch je vader of moeder blijft). Doe iets met je (soms heftige en gemengde) gevoelens. Die gevoelens zijn niet slecht: ze horen erbij. Vertel ze aan iemand anders, schrijf ze in je dagboek en zorg voor beweging (hardlopen, voetballen) om je negatieve gedachten kwijt te kunnen. Zo kun je de situatie beter aan.

Bij Eleos kunnen we je helpen als je ouders bij ons in behandeling zijn. Als je wilt kun je dan met je ouders meekomen voor een gesprek.