Naar de Eleos website
ambulante zorg deeltijdbehandeling preventie & dienstverlening
 

Ervaringsverhaal van Anna

Ik heb me aangemeld bij Eleos toen ik in de examenklas van het VMBO zat. Ik voelde me toen al meer dan een half jaar elke dag somber en depressief. Ik piekerde veel, sliep slecht en at weinig.
Terugkijkend had ik al sinds de start op het VMBO last van gevoelens van onzekerheid. Al mijn vriendinnen van de basisschool waren naar een andere middelbare school gegaan. Ineens stond ik er alleen voor.
Toen merkte ik dat ik niet goed ben in het maken van contact en het onderhouden ervan. Dat had ik nog nooit eerder gemerkt, maar ik voelde hier geen aansluiting; ik had alleen wat oppervlakkig contact. Het gekke was dat ik dit niet in de gaten had, totdat ik last kreeg van mijn rug en schouders. De arts en de fysiotherapeut konden geen lichamelijke oorzaak vinden en dachten dat het te maken had met stress. Toen kreeg ik in de gaten dat ik eigenlijk al heel lang aan het piekeren was en dat ik me heel rot voelde over school en het kwijtraken van mijn vriendinnen.

Ik ben begonnen met individuele gesprekken bij Eleos en heb daarna een groepsbehandeling gedaan.
Doordat ik moest gaan nadenken over mijn gedachten en of die wel klopten en doordat ik moest gaan oefenen met situaties die ik heel moeilijk vond, kwam ik er achter dat ik op zich best in staat ben tot sociaal contact, maar dat ik me eerst veilig moet voelen in een groep. Blijkbaar heb ik me op het VMBO nooit veilig genoeg gevoeld om mezelf te kunnen zijn.

Het is heerlijk dat ik nu weet dat ik wel kan functioneren in het sociaal contact. Het is alleen lastig dat ik dat gevoel van veiligheid zo nodig heb. Maar nu ik dit weet, kan ik er rekening mee houden. Dat is een hele opluchting. Mijn lichaam is nu weer ontspannen; de lichamelijke klachten zijn weg.
En ja… ik heb nog wel een gebruiksaanwijzing, maar wie heeft dat niet?