Naar de Eleos website
ambulante zorg deeltijdbehandeling preventie & dienstverlening
 

Alette (14): 'Als je depressief bent, lig je het liefst in bed.'

"Ik dacht: ik kom er vast nooit overheen. Maar gelukkig helpen de gesprekken bij Eleos echt. Ik zou het iedere jongere met depressieve klachten willen aanraden: ga praten met iemand die er verstand van heeft, en jou kan helpen."

"Als je depressief bent, lig je het liefste maar in bed. Je doet niets en kunt ook geen positieve dingen meer bedenken. Je kunt jezelf niet meer oppeppen zeg maar. Somber was ik regelmatig. En ik zat eindeloos aan mijn huiswerk als ik uit school kwam. Toen ik in de eerste klas zat, had ik al eens gesprekken met een hulpverlener gehad. Zij werkt nu bij Eleos; daarom kwam ik eind vorig jaar bij Eleos terecht. Het was fijn dat mijn hulpverlener mij al een beetje kende, dan hoefde ik niet alles opnieuw uit te leggen.

Ik heb regelmatig een gesprek met haar. Zij laat mij tijdens dat gesprek eigenlijk zelf ontdekken wat ik wil bereiken. We hebben ook een stappenplan gemaakt om mijn doelen haalbaar en concreet te maken, je maakt dan eigenlijk afspraken met jezelf. Ik wilde bijvoorbeeld heel graag minder tijd besteden aan mijn huiswerk. Daar zat ik soms wel vierenhalf uur per dag aan. Nu is twee├źnhalf uur het maximum. Dan houd ik ook nog tijd over om andere dingen te doen na schooltijd.
De gesprekken zijn soms best pittig, bijvoorbeeld als het over vroeger gaat. En je bent ook niet altijd in een open bui, om veel over jezelf te vertellen. Maar tot nu toe helpt het me echt. Het volgende wat we gaan aanpakken is hoe ik over mezelf denk, mijn zelfbeeld. Ik moet nu iedere dag twee positieve dingen opschrijven.
Mijn moeder heeft soms ook een gesprek met mijn hulpverlener. Maar ze is niet standaard bij ieder gesprek aanwezig hoor.

Als ik naar de toekomst kijk, hoop ik dat ik mijn zelfbeeld dan wat opgekrikt heb, en ik de moeilijke dingen in mijn leven een plekje heb kunnen geven. Ik merk nu al dat ik minder depressief ben, en daardoor rustiger en gezelliger wordt."