Naar de Eleos website
ambulante zorg deeltijdbehandeling preventie & dienstverlening
 

Wat is adhd en add?

Voel jij je vaak onrustig? Of droom je makkelijk weg als je moet luisteren? Is je kamer een puinhoop? Krijg je vaak op je kop dat je iets doms hebt gedaan? Maak je vaak dingen niet af?

Aandachttekort
Misschien heb je dan wel last van iets dat we AD(H)D noemen (Attention Deficit (Hyperactivity) Disorder). In het Nederlands: een aandachttekortstoornis. Dat is een stoornis waarbij je het moeilijk vindt om je aandacht ergens bij te houden en je heel erg druk bent (hyperactief). Iedereen is wel eens druk of kan niet zo goed opletten, maar als je ADHD hebt heb je hier wel erg vaak last van.

Verschillend
Bij iedereen ziet ADHD er verschillend uit. Voor het gemak verdelen we het in twee groepen: ADHD en ADD.

Oorzaak
Hoe komt het nou dat je AD(H)D hebt? Van de 100 mensen zijn er ongeveer 3 die hier last van hebben. Vaak is het iets dat in je familie voorkomt, maar dat hoeft niet. Wel weten we dat de hersenen bij mensen met AD(H)D op sommige stukjes net een beetje anders zijn. Zo geven ze sommige signalen iets later door dan bij mensen zonder AD(H)D. Dan heb je alweer iets gedaan voordat je nagedacht hebt. 

 

Hoe Kan Eleos mij helpen? 

AD(H)D gaat eigenlijk nooit echt over. Maar veel volwassenen met AD(H)D zeggen wel dat ze er wat minder last van hebben. Meestal is dit omdat ze allerlei manieren bedacht hebben om er makkelijker mee om te gaan. Wat allereerst helpt, is om te weten dat je het hebt en hoe dat zit. Ook is het goed als je ouders snappen hoe het in jouw hoofd werkt. Dan kunnen zij je ook beter helpen om ermee om te gaan. Verder helpen de trucjes die je tijdens je behandeling leert om het makkelijker te maken te leven met AD(H)D. Ten slotte bestaan er ook medicijnen, die je kunnen helpen om je langer te concentreren en je rustiger in je hoofd te voelen.

Websites