Naar de Eleos website
ambulante zorg deeltijdbehandeling preventie & dienstverlening
 

Plagen en pesten

Plagen en pesten lijken veel op elkaar, maar er zijn twee belangrijke verschillen. Plagen gebeurt maar een of een paar keer. Iemand houdt je bijvoorbeeld voor de gek of maakt een grap over jou, maar niemand van jullie is de baas. Vaak is het na een keer weer over.

Bang
Bij pesten is dat anders. Als je wordt gepest weten ze je steeds weer te vinden. Je wordt uitgescholden, genegeerd, geslagen of geschopt, en je kunt je er niet tegen verdedigen. Een keer lukt dat misschien nog wel, maar als het pesten door blijft gaan word je bang voor degene die je pest. Pesten gebeurt niet alleen op school. Het kan ook op straat, op internet of zelfs in je gezin gebeuren.

Eenzaam
Je kunt je heel eenzaam voelen wanneer je gepest wordt. Het lijkt alsof je er helemaal alleen voor staat en alsof jij degene bent die alles verkeert doet. Je kunt je er knap onzeker en depri door voelen en gaat aan jezelf gaan twijfelen. Doe ík het dan niet goed? Maar onthoud goed: Als je gepest wordt ligt dat nooit aan jou!

Praat erover
Het helpt om andere mensen erover te vertellen dat je gepest wordt. Dit is niet altijd makkelijk, want misschien schaam je je er wel voor. Toch zal je merken dat het oplucht als je het aan iemand verteld hebt die je vertrouwt. Samen kun je een oplossing verzinnen.

 

 

 

 

 

Hoe kan Eleos mij helpen?

Praten lucht op, ook als het over pesten gaat. Bij Eleos werken er hulpverleners die graag naar je verhaal luisteren en je helpen om met het pestgedrag om te gaan. De gesprekken zullen dan vooral gaan over hoe jij naar jezelf kijkt en hoe je op een goede manier voor jezelf kunt opkomen. We hopen dat je na deze gesprekken zelfverzekerder bent. Want je bent leuk zoals je bent, je hoeft niet te veranderen om het pesten te laten stoppen, behalve dan zelfverzekerder zijn!

Als je bijna naar de middelbare school gaat, is er de cursus ‘Plezier op School’. Deze cursus wordt soms door Eleos georganiseerd. Plezier op school kan je weerbaarder maken en je helpen met deze nieuwe start. Je leert hoe je kunt omgaan met anderen en hoe je omgaat met spanning.

De jongeren die de cursus Plezier op school hebben gedaan vinden het minder spannend op hun nieuwe school. Zij zeggen dat ze het makkelijker vonden om vrienden te maken. Houd de website van Eleos in de gaten om te zien of, en zo ja wanneer, de cursus wordt georganiseerd. 

Websites