Naar de Eleos website
ambulante zorg deeltijdbehandeling preventie & dienstverlening
 

Wat is anorexia nervosa?

Als je anorexia nervosa hebt, eet je minder dan je lichaam nodig heeft. Daardoor word je steeds dunner. Je vindt jezelf alleen vaak nog te dik. Het kan ook zijn dat je juist extra fanatiek gaat sporten en minder eten om zo af te vallen. Sommige jongeren gaan zelfs braken of gebruiken laxeermiddel om maar zo snel mogelijk het eten in hun lichaam kwijt te raken.

Perfectionistisch
De meeste jongeren die anorexia nervosa krijgen zijn heel perfectionistisch. Ze houden graag controle over dingen, terwijl ze wel het gevoel hebben om de controle te verliezen. Ook hebben ze vaak last van angstklachten. Dit maakt het lastig om van anorexia af te komen.

Genetisch
Het is mogelijk dat je een (genetische) aanleg hebt voor eetstoornissen als anorexia. Als er wat stressvols gebeurt of er veel verandert in je leven, kan dit een begin zijn van anorexia. Het begint met wat minder eten, maar later merk je dat het moeilijk wordt om je oude eetpatroon weer op te pakken. Je lichaam is namelijk opnieuw ingesteld en denkt dat je minder eten nodig hebt. 

Gevolgen
Anorexia betekent niet alleen dat je afvalt. Het heeft nog meer gevolgen die je niet meteen zou bedenken. Op het moment dat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, wordt het namelijk soms lastig om je te concentreren. Je raakt snel afgeleid en vind het moeilijk om alle informatie te onthouden. Ook kun je door je anorexia heel moe raken of duizelig worden.

Geheim
Veel jongeren die anorexia hebben schamen zich en voelen zich onzeker over hun lichaam. Op school kun je je heel eenzaam voelen, omdat je de anorexia probeert te verbergen voor je klasgenoten.

Eten
Voor je ouders is het lastig te verzwijgen dat je minder eet. Bij het avondeten zullen ze het op een gegeven moment wel doorhebben. Je moeder zegt er eens wat van, omdat ze zich zorgen maakt. Dat is natuurlijk vervelend. Daarom proberen veel jongeren met anorexia het alleen maar nog beter te verbergen voor hun ouders.

Hoe kan Eleos mij helpen?

Anorexia heeft niet alleen invloed op je lichaam (je wordt dunner) maar ook met hoe jij je voelt en hoe je in je vel zit. Daarom is het goed om daarover met iemand te praten. Bij Eleos zijn er mensen die snappen hoe jij je voelt en die je graag helpen om je beter te voelen.

Tijdens je behandeling bij Eleos leer je om op een gezonde manier met eten om te gaan. Dit zal soms heel lastig zijn, want je hebt jezelf een ander eetpatroon aangeleerd en dit veranderen is best moeilijk. Maar in de gesprekken hebben we het erover waarom je zo weinig eet, wanneer dit is begonnen, en hoe je weer op een gezonde manier naar eten kunt kijken. Ook zal het onderwerp ‘zelfbeeld’  aan de orde komen, dus hoe je naar jezelf kijkt. Vaak ben je niet tevreden met hoe je eruit ziet. In de behandeling bekijken we samen hoe je wel weer blij met jezelf kunt zijn, ook als je normaal eet.

Doel van de behandeling is dat eten niet meer je hele leven beheerst, maar dat het een onderdeel is. Dan blijft er genoeg tijd over voor vrienden, familie, hobby’s, enz.

Websites